Firemní večírek: Jak přežít s čistým štítem

Vydáno 9.květen 2008 v 12:14, redakce, 1 komentář

V mnoha podnicích je samozřejmostí jednou za rok uspořádat firemní večírek. Je to jakési poděkování zaměstnancům za jejich celoroční práci. Tato slavnostní událost však má svá pravidla, která se Vám zde pokusíme přiblížit. Přizpůsobte se jim a nebudete se muset obávat, že se z příjemného večera stane katastrofa.

Proč jít na podnikovou akciDát si skleničku není hřích.

Večírek je především ideální příležitostí k poznání kolegů, s nimiž se každý den v práci jen míjíte. Upevňujte vazby staré, ale získávejte i kontakty nové. Podnikové akce bývají (možná i trochu záměrně) pořádány v předvánočním období, které právě svou atmosférou k navázání přátelství napomáhá.

Vedení společnosti pořádá večírek také jako poděkování za spolupráci svým klientům a obchodním partnerům. Využijte proto šance připravit si půdu pro další jednání s nimi.

Myslíte si, že si zasloužíte povýšení? Večírek není sice určený k řešení takových záležitostí. Přesto se zde může najít vhodná příležitost nadřízeného k podobným úvahám nasměřovat.

Jak večírek probíhá

Interní firemní party bývá většinou jedno večerní. Velké podniky navíc pořádají společenskou akci pro klienty a obchodní partnery zvlášť. Pro ně pak často firma naplánuje program rozvržený do několika dní. Během kterých dojde například mimo jiné k oficiálnímu seznámení s novými produkty a službami.

Organizaci takové akce se už vyplatí svěřit do rukou specializované agentury. Party se může konat buď v samotných prostorách společnosti, nebo na pronajatém místě. Oblíbené jsou klasické restaurace, ale i reprezentační sály a výletní lodě.

Atmosféra akce

Konkrétní atmosféra firemního večírku se většinou odvíjí od skutečných poměrů panujících ve společnosti. Roli zde hraje přístup vedení i vztahy mezi samotnými spolupracovníky.

Je-li ovzduší bezkonfliktní, harmonicky by měl proběhnout i samotný večer. Příjemná party pak splní svůj účel a stane se opravdu vítaným zpestřením pracovního roku. Navážete zde nové kontakty, či rozvinete bližší přátelství s kolegy.

Velmi pozitivně vnímají firemní večírky například v Japonsku. Vedení japonských firem se snaží prostřednictvím dobrých přátelských vztahů udržovat příjemně motivující pracovní prostředí.

Co od party neočekávat

Jste-li zaměstnanec, pak od firemního večírku rozhodně nečekejte vyřízení Vašich nevyřešených sporů. Nadřízenému se nesnažte dokázat své schopnosti komika, vypadalo by to spíše směšně. Pravděpodobně se také nedočkáte naplnění erotických představ s Vaší kolegyní. Na party nechoďte ani s tím, že se zde zadarmo najíte a napijete. Držte se hesla „všeho s mírou“.

Pokud jste nadřízený, za firemním večírkem nehledejte příležitost vyzvědět něco na své podřízené. Party není určená ani k dořešení úkolů, které se nestihly udělat v práci. Večírek má být uvolněný a nemá se příliš týkat samotného zaměstnání.

Vhodné oblečení a pravidla slušného chování

Oblečení zvolte podle charakteru party. Čím slavnostnější událost, tím si dejte více záležet. Nechodíte-li na podobné akce často, raději svou šatní skříň prohlédněte s časovým předstihem. Případné nedostatky pak ještě stihnete dohnat (například návštěvou čistírny).

Před večírkem oprašte také své znalosti společenské etikety. Mějte na paměti, že podání ruky či tykání nabízí vždy nadřízený podřízenému, případně pak žena muži, starší mladšímu. Během celé party se chovejte zdrženlivě a zdvořile, ale přesto uvolněně. V žádném případě nikoho nepomlouvejte, neskákejte druhým do řeči a nevyprávějte neslušné vtipy.

Alkohol jako pohroma večírku

Největší hrozbou podnikových večírků je bezesporu alkohol. V příliš uvolněné atmosféře snadno dojde k nežádoucím situacím. Spontánní tykání se často další den v práci zmateně přejde a zapomene.

Nikdo ale nezapomene na nevhodné chování způsobené nadměrným pitím. Výpověď po party se v takovém případě nevyhne ani jinak loajálnímu zaměstnanci. Stačí, když vypije na večírku pár skleniček a otevřeně vyloží svému nadřízenému veškerou svou kritiku.

5 tipů pro úspěšné zvládnutí firemní party

1. V každém případě se vyvarujte nadměrného pití alkoholu.
2. Především kvůli přítomnosti alkoholu nelze brát sliby z večírku vážně.
3. Snažte se více naslouchat, než mluvit. Věnujte pozornost projevům nadřízených.
4. Mějte na paměti, že Váš šéf je i na party stále Vaším nadřízeným.
5. Pozvánka Vám řekne, kdy máte přijít. Kdy je vhodné naopak společnost opustit napoví odchod Vašeho šéfa.


Firemní večírek je velmi nevyzpytatelný. Máte šanci na něm rozvinout nové pracovní vztahy, ještě snadněji se ale pak ocitnete na koberečku u šéfa. S výše zmíněnými radami lze však party bez sebemenší újmy přežít. Naopak se pro Vás z večírku stane příjemná událost, navážete nová přátelství s neznámými kolegy.

Sdílet/Uložit

Kategorie: Pro zaměstnance

Štítky: , , , ,

Pokud se Vám článek líbil, začněte odebírat RSS kanál poradny Kariéry.

Komentáře ke článku “Firemní večírek: Jak přežít s čistým štítem”

  1. Pavlusha napsal:

    Nikdy by mě nenapadlo si na firemním večírku nějakým způsobem (záměrně píšu nějakým) získávat možnost na povýšení. Firemní večírky máme několikrát do roka, většinou vždy na Kaskádě, kde už to všichni známe a máme to tam rádi. Nevýhodou (i když jak pro koho) je ovšem to, že se jedná o celý resort a v případě firemních večírků, které se konají v hotelu máme zajištěné i ubytování (jezdíme totiž na Moravu až ze Středních Čech), což se v průběhu celého večera hojně využívá. Mně samotné to nic neříká a nakonec z vyprávění kolegyň mohu říct, že to ještě nikomu povýšení nepřineslo. Naopak zatímco mé kolegyně jsou stále sekretářky apod., já jsem byla povýšena na vedoucí oddělení.

Přidejte komentář

   (pro gravatary, nebude zveřejněn)


Práce | Brigády | Moje.kariéra | Poradna | Spolupráce | O nás | Kontakt | Zaměstnavatelé

Obchodní podmínky | Ochrana osobních údajů

©2017 Portál práce KARIERA.CZ s.r.o.