2017-2018 PRÁCE JE DOST

2018-01-23 12:57:15, redakce, Hledání práce

Rok 2017 lámal rekordy - míra nezaměstnanosti ve 4. čtvrtletí 2017 dosáhla jen 2,4 procent. Vypadá to, že jsme se přiblížili skutečnému dnu - kdo chce pracovat pracuje. Kdo nechce pracovat, nedonutí jej zřejmě vůbec nic. Ani zvyšování mezd, kterým se zoufalí zaměstnavatelé snaží získat novou pracovní sílu. Dá se říci, že poptávka je po všech profesích. Jsme svědky například toho, že zaměstnavateli odejde dlouholetá zaměstnankyně na mateřskou a aby za ni byl schopen získat náhradu, musí nabídnout o 10000 Kč vyšší nástupní mzdu. Snad každý se setkal s billboardy Lidlu, kde nyní nástupní mzda prodavaček činí 28000 Kč. O tom se nikomu před rokem nesnilo. Dokazuje to, jak těžké je sehnat v dnešní době zaměstnance.

TOP POZICE

Snad úplně všechny. Obrovský zájem je již o chronicky nedostatkové IT specialisty, řidiče, obchodní zástupce, lékaře, dělníky, operátory výroby, CNC soustružníky, skladníky, personalisty, účetní a tak můžeme dál a dál vyjmenovávat profese.

TIP PRO ZAMĚSTNANCE

Buďte spolehliví, loajální, féroví, vzdělávejte se a máte dveře do firem otevřené.

TIP PRO ZAMĚSTNAVATELE

Udržte si dobré zaměstnance. Popřemýšlejte, jaké benefity jim můžete nabídnout, aby Vám neodešli ke konkurenci. Zvažte home office - ten Vás nic nestojí a pro spoustu zaměstnanců je ideálním benefitem. Nebojte se, že by práci neodvedli, často toho stihnou i víc než v kanceláři. Žádaným benefitem jsou tzv. sick days (slyšeli jsme už neformální termín "bličák"), kdy dáte k dispozici například 5 pracovních dnů v rámci roku na vyléčení drobných nemocí. Každý se někdy vzbudí s tím, že je mu "blbě" a den volna v ten moment přijde vhod. Když si náklad rozpočítáte do celého roku, není to nic, co by se nedalo zvládnout. .