Jak se stát lepším šéfem

2013-03-11 20:08:14, redakce, Pro firmy

Špatný šéf funguje jako rozbuška. Potíž je, že nevíme, kdo nebo co ji odpálí, kdy nálož nahromaděných problémů vybouchne a jaké škody způsobí. Problematický šéf někdy může působit i jako žíravina. Plíživě rozleptává firmu zevnitř, devastuje zaměstnance, vztahy, stravuje a likviduje celé týmy. Zaměstnavatel pak řeší vysokou fluktuaci lidí či nutnost propouštění demotivovaných pracovníků. Nová výběrová řízení a zaučování nových zaměstnanců pak pohltí nezanedbatelné náklady. Škody na zmařených projektech a malé produktivitě práce lze jen stěží vyčíslit.

Šéf má všechno „pod palcem“

Většinou si racionálně uvědomujeme, že ředitel tiskárny nebude osobně tisknout noviny, že šéf mezinárodní banky nebude sedět za přepážkou a jednat s klienty o založení účtu, a že generální ředitel nebude řídit do detailu všechna oddělení ve firmě (i když všechny tyto profese velcí šéfové bezpochyby ovládají). Překvapivě se o podobné pracovní variace mnoho šéfů pokouší. Když se jich zeptáte, proč takto sebevražedně jednají a nedelegují raději pravomoci i přiměřenou odpovědnost svým podřízeným, odpovídají něco ve smyslu, že se nelze v dnešní době na nikoho spolehnout a přidávají několik slov o své nepostradatelnosti pro fungování firmy. Pokud nahlédnete pod pokličku dění v takové firmě, musíte dát nakonec šéfovi za pravdu. Pod vedením šéfa „všechno udělám a ohlídám sám“ zůstávají po čase už jen lidé, kterým vyhovuje, že za ně šéf vše vyřeší a rozhodne a lenoší si v poklidu za svými pracovními stoly. Kdežto lidé, kteří jsou proaktivní, disponují zápalem pro věc a inovativními nápady, již dávno pracují pro osvícenějšího šéfa.

Mouchy snězte si mě

Na opačném pólu působí šéfové, kteří zvolili taktiku „nic nedělám, na všechno mám lidi“. Když stanou na šéfovském postu, možná jsou již vyčerpáni prudkým výstupem a nechtějí již dávat nic ze své pracovní energie navíc. Najdeme je v jejich kanceláři zahloubané do denního tisku nebo důležitě odcházejí na několikahodinový „obchodní“ oběd s podobnými nešťastníky. Nicméně svým podřízeným dávají najevo, že jsou příliš zaneprázdněni, než aby se jim věnovali. Sekretářka má pokyn nepřepojovat do pracovny žádné telefonické hovory. Šéfové se opevní za hradbami své kanceláře a na dění ve firmě jen zpovzdálí pokukují. Občas pošlou interní e-mailovou poštou nesmyslný oběžník či směrnici, která prozradí, nakolik jsou mimo pracovní realitu. Když se v takové firmě porozhlédnete, často objevíte znaky anarchie. Někteří zaměstnanci se chopí moci a prosazují své vlastní zájmy, jinde se setkáte se zodpovědným člověkem, který se snaží zorientovat ve svých kompetencích, a převzít veškerou možnou odpovědnost na sebe, aby jeho práce fungovala. Může se pak střetnout s někým, kdo se snaží bezvládí zneužít. Nedostatek dohledu nad dodržováním pravidel a chybějící vedení ústí v chaos a konflikty na pracovišti, vrcholí nízkou produktivitou práce a dezorganizací či rozkladem společnosti.

Cukr a bič

Dalším prototypem mizerného šéfa je člověk, který osobnostně nedozrál do svého vedoucího postavení a opírá se o rádobyosvědčené taktiky. Mezi se řadí i takzvaná metoda „cukru a biče“, která patří spíše do středověku. Název napovídá, že se jedná o střídání extrémních trestů či postihů a odměn. Přístup není zaměřen na lidi a rozvoj jejich potenciálu, ale chce pouze lidský faktor využít na výkon a výsledky. Tato manipulace ze strany vedení je zaměstnanci záhy prokouknuta a vede k ambivalentním náladám ve společnosti. Nikdo se raději moc nechce projevovat, aby to náhodou „neschytal“. Na pracovní výkon má „bič“ vliv pouze krátkodobý, pracovní motivace i důvěra ve vedení klesá, mnoho lidí v rámci možnosti přechází do podnětnějšího prostředí. Těm, co zůstávají, postupně více a více strach z trestu blokuje tvořivé procesy, bere energii i chuť pracovat. Případnou odměnu nebo ocenění si pak člověk v atmosféře obav ani pořádně neužije. Strachuje se, že jen co natáhne ruku po „cukru“, dostane po ní „bičem“. Nakonec zůstávají jen ti zaměstnanci, kteří se nejvíce bojí a jsou strachem paralyzováni a pak ti, kteří tohoto systému zneužívají pro svůj vlastní postup a kariéru.

Jak se stát správným šéfem?

Jak tedy může postupovat šéf, nehraje roli, zda je to muž či žena, který se chce opřít o své podřízené, by se nespálil? Nebo naopak aby aktivně vystoupil a začal řídit společnost směrem k úspěchu prosperitě? Zde je pár doporučení:

Co je největší odměnou správnému šéfovi?

Pracoviště, kde lidé fungují bez bariér strachu z postihu či bez překonávání nesmyslných byrokratických zábran, se správně dávkovanou pozitivní motivací, a vykazují se zvýšenou aktivitou, kooperací, loajalitou, inovativností, radostí z práce a přijatou zodpovědností za své pracovní výsledky. A šéfové se na své lidi bez obav mohou spolehnout.

Ing. Sabina Morawitzová