PRACOVNÍ NOVINKY ROKU 2018

2018-02-02 11:51:11, redakce, Pro zaměstnance

Z nejdůležitějších změn v legislativě vybíráme tyto: zvýšení minimální mzdy, zvýšení důchodů (v průměru skoro o 500 Kč), snížení výdajových paušálů OSVČ (to je hodně bolestivé), týdenní dovolená pro novopečené tatínky (to minimálně potěší).

MINIMÁLNÍ MZDA 2018

Od ledna se zvedá minimální mzda na částku 12200 Kč pro plný úvazek. Minimální hodinová mzda činí 73,20 Kč. Aby to nebylo tak jednoduché, minimální mzda závisí i na práci, kterou vykonáváte. 73,20 mohou dostat pouze ti, kdo vykonávají práci bez nároků na kvalifikaci nebo brigády na dohody. Ostatní musí dostat alespoň tzv. zaručenou mzdu. Zaručená mzda je odstupňovaná do osmi tříd podle složitosti vykonávané práce.**První skupinu s minimální mzdou 12 200 Kč** měsíčně tvoří nekvalifikované práce - např. pomocné a přípravné práce, manipulace se zbožím, úklid, doručování zásilek.

Do druhé skupiny, kde je minimum 13 500 Kč měsíčně patří např. nenáročné stavební práce, prodej tisku, výkopové práce, ochrana objektů, řízení osobních vozidel, třídění zboží apod. Třetí skupinu se mzdou nejméně ve výši 14 900 Kč tvoří např. tyto profese: pokladní, ošetřovatelé, kadeřníci, prodejci, kuchaři, servírky, opraváři automobilů, řidiči automobilů nad 3,5 tuny apod.

Pro čtvrtou skupinou byla stanovena minimální mzda 16 400 Kč - zdravotní sestry, záchranáři, instalatéři, opraváři, průvodci turistů včetně tlumočení atd. Do páté skupiny, kde je minimum 18 100 Kč, patří mistři, dispečeři, běžní IT správci, účetní, učitelé mateřských škol a instruktoři autoškol apod. Pro šestou skupinu je hranice 20 000 Kč měsíčně - správa systému výpočetní techniky, organizace prodeje, tvorba cen, projektování apod. Sedmá skupina má zaručenou mzdu stanovenu na 22 100 Kč měsíčně - jde již o prestižní profese jako jsou lékaři, farmaceuti, vysokoškolští pedagogové, vývojáři.

V poslední osmé skupině je minimum 24 400 Kč měsíčně - tvůrčí systémové práce, obchodní a finanční management, operace na finančním a kapitálovém trhu.

DŮCHODY

Tady máme pozitivní zprávu - pro rok 2018 se důchod zvyšuje v průměru o čtyři procenta, což činí 475 korun (rozmezí zvýšení je zhruba 400 - 600 Kč). Státní důchod tvoří dvě části - základní výměra důchodu vzroste z 2550 korun na 2700 korun. Procentní výměra důchodu se zvyšuje o 3,5 procenta. V průměru se důchod zvyšuje o zmiňovaná 4 procenta. Zvýšení důchodu se děje automaticky, penzisté tedy nemusí podávat žádnou žádost.

DOVOLENÁ PRO TATÍNKY

Tatínci nyní získávají hezký bonus - mohou strávit se svým novorozeným dítětem 7 kalendářních dnů dovolené. Na toto speciální volno mohou nastoupit v prvních šesti týdnech od jeho narození. Otcové během něj dostanou dávku z nemocenského pojištění (70 % průměrného výdělku).

VÝDAJOVÉ PAUŠÁLY OSVČ

Pro živnostníky je snad dobrou zprávou pouze to, že se vrací možnost odpočtu slevy na manželku/manžela, kteří nemají vlastní příjem, a navíc bude vyšší i daňové zvýhodnění na dítě a daňový bonus. OSVČ mohou uplatňovat výdaje buď ve skutečné výši nebo použít tzv. výdajový paušál. Hranice výdajových paušálů se od roku 2018 bohužel výrazně snižují - na polovinu. Ti, co paušál používají a neuplatňují skutečné výdaje, budou moci uplatnit výdaje maximálně z částky jeden milion korun. Výdajový paušál do jednoho milionu korun:

80% - příjmy ze zemědelství, lesnictví, vodního hospodářství, řemeslného podnikání 60% - příjmy ze živnosti 40% - z jiných příjmů - nezávislá povolání, znalci, tlumočníci, autoři 30% - příjmy z pronájmu